Nieuw in Baltes 3.0.22

Samenvatting

 • U kan nu het online medicatieschema van de patiënt opvragen. Hiermee kan u een 5e criterium behalen voor de telematicapremie van 2017.
 • Met deze update ontvangt u ook een nieuwe Hector-versie, die vereist is voor het opvragen van dit online medicatieschema.
 • De versoepeling van de criteria "Tariefraadpleging" en " eHealthbox" werd doorgevoerd in de telematicapremie assistent.
 • Het inlogscherm werd bijgewerkt voor Baltes Imaging-gebruikers.
 • De www.mijnbaltes.be link, linksonderaan Baltes, verwijst nu naar de nieuwe gebruikerswebsite.
 • Verder werden er nog 16 diverse verbeteringen aangebracht doorheen het programma.

Tips van de helpdesk

 • Vóór het uitvoeren van een update, neemt u best een volledige back-up van uw Baltesprogramma.
 • Meer informatie over de nieuwste versie van Baltes vindt u zoals altijd terug in de rubriek Nieuwigheden van de Help (F1) van Baltes.

Online medicatieschema

Een 5e criterium voor de telematicapremie van 2017

Met deze versie van Baltes kan u nu ook het online medicatieschema van de patiënt opvragen. Hiermee kan u in Baltes een extra en 5e criterium behalen voor de telematicapremie van 2017. Als u in 2017 minstens één medicatieschema heeft ingelezen komt u al in aanmerking voor dit criterium. Klik hier voor een overzicht van alle criteria voor de telematicapremie van 2017.

Heeft iedere patiënt een medicatieschema?

Nee, als er nog geen medicatieschema werd aangemaakt voor de patiënt, zal u ook geen medicatieschema kunnen ophalen. Baltes informeert u hierover bij het opvragen.

 • Vooral bij patiënten met een chronische ziekte en oudere patiënten zal er al een medicatieschema beschikbaar zijn. Momenteel worden die aangemaakt door de huisarts en de (huis)apotheker.
 • In de Waalse en Brusselse elektronische gezondheidskluizen zijn er nog geen medicatieschema's beschikbaar. Deze functionaliteit moet nog door de kluizen zelf ontwikkeld worden. Oorspronkelijk was er voorzien om deze functionaliteit in 2017 al beschikbaar te maken, maar het zal pas vanaf begin 2018 mogelijk worden om medicatieschema's aan te maken en op te vragen via deze kluizen. Voor Waalse en Brusselse patiënten zullen er dus nog geen medicatieschema's zijn, met uitzondering van enkele patiënten voor wie het medicatieschema mogelijk in de Vlaamse kluis Vitalink werd aangemaakt.

Wat heb ik nodig om het medicatieschema op te vragen in Baltes?

 Tip: gebruik een eID-lezer om vlot de gegevens van de patiënt uit te lezen. Neem gerust een kijkje op onze webshop als u nog geen eID-lezer heeft.

Waar vraag ik het online medicatieschema op in Baltes?

Klik op de knop Medicatieschema onder PATIËNTDOSSIER:

Waar vind ik nog meer info over het online medicatieschema?

Op de Baltes gebruikerswebsite, klik hier om de infopagina over het medicatieschema te openen.

Hector update

Via deze update ontvangt u ook een nieuwe Hector-versie die vereist is voor het opvragen van het online medicatieschema van de patiënt. Hector wordt enkel geüpdatet als Hector al geïnstalleerd werd bij u in de praktijk en wanneer u nog met een oudere versie werkt.

Daarnaast vindt u nu ook het versienummer van Hector terug bij de technische gegevens van Baltes onder [HECTOR INFO].

Telematicapremie assistent

De criteria "Tarieven raadplegen" en "eHealthbox" voor de telematicapremie van 2017 werden onlangs versoepeld. De telematicapremie assistent in Baltes houdt nu ook rekening met deze versoepeling.

Versoepeling tariefraadpleging

Een tariefraadpleging in september 2017 is niet meer vereist om in aanmerking te komen voor dit criterium:

Versoepeling eHealthbox

Eén eHealthbericht ontvangen in het laatste trimester van 2017 volstaat om in aanmerking te komen voor dit criterium:

Na het ontvangen van bepaalde eHealthberichten werd de status van de bijhorende maand niet bijgewerkt in de telematicapremie assistent. Bij deze berichten kon er namelijk niet bepaald worden wanneer het bericht in Hector was ontvangen. Hier wordt nu rekening mee gehouden zodat de status van een maand toch op groen wordt gezet wanneer u in die maand een eHealthbericht ontvangen hebt.

Criterium medicatieschema

Ook dit criterium wordt voor u opgevolgd door de telematicapremie assistent. De assistent informeert u als er nog geen medicatieschema werd ingelezen:

Baltes Imaging

Als u met Baltes Imaging werkt in de praktijk, wordt dit nu ook duidelijk weergegeven bij het inlogscherm van Baltes. Wie niet met Baltes Imaging werkt, zal merken dat het inlogscherm breder is geworden.

Baltes Imaging integreert het digitalisatieprogramma Mediadent in Baltes. Hiermee worden tandgerelateerde beelden automatisch gelinkt aan de gebitskaart en historiek behandelingen, worden genomen RX'en automatisch naar de afrekening gestuurd en hebt u deze beelden direct bij de hand voor het opmaken van communicatie (bv verwijzingen).

Baltes gebruikerswebsite

Het overzicht van de nieuwigheden in Baltes wordt al een tijdje op de nieuwe gebruikerswebsite geplaatst. Deze gebruikerswebsite kan u nu ook met één klik vanuit Baltes zelf openen. Klik daarvoor op de www.mijnbaltes.be link, linksonderaan Baltes:

Op deze website vindt u handleidingen (Snel op weg), video's, veelgestelde vragen (FAQ) en een overzicht van de nieuwigheden die u per Baltes-versie werden aangeboden.

Diverse verbeteringen

 • Bij het patiëntenzoekscherm (F3) onthoudt Baltes per gebruiker de zoekwijze die u verkiest. Zocht u bij de vorige zoekactie via het algemene zoekveld linksboven? Dan kan u bij de volgende zoekactie direct beginnen typen in dit veld zonder dat u daar eerst moet klikken.
 • Bij het patiëntenzoekscherm wordt in de kolom "Telefoon" door alle telefoonnummers gezocht, ook GSM-nummers zullen teruggevonden worden.
 • Bij toevoegen van een nieuwe e-mailaccount wordt standaard de instelling aangevinkt om een kopie van de berichten op de e-mailserver te bewaren.
 • Opgelost: in bepaalde gevallen kon een eHealthbericht niet verzonden worden wanneer dit gekoppeld was aan een patiënt zonder INSZ.
 • Als u een nieuwe patient aanmaakt vanuit de agenda worden nu steeds uw standaard recallgegevens ingevuld bij deze patiënt.
 • Als u de lijst opvraagt voor het versturen van een 2e recall (= naar patiënten die al een eerste recall ontvangen hebben), wordt nu telkens de volledige en correcte lijst getoond.
 • Een bijlage van een bericht dat al gekoppeld was aan een patiënt, kan terug opgeslagen worden in Historiek Beelden via het rechterklik-menu van deze bijlage.
 • Baltes sluit niet meer spontaan af bij het dubbelklikken in de afsprakenlijst van de patiënt vlak nadat deze afsprakenlijst geopend werd.
 • Opgelost: het afdrukken van bijlage 59 en 59bis gaf soms problemen bij oudere printers.
 • Baltes sluit niet meer spontaan af bij een tariefraadpleging voor een patiënt met een geldig, maar onbestaand INSZ.
 • Bijlages met een heel lange bestandsnaam van een bericht in Baltes kunnen nu zonder problemen geopend worden.
 • Er zijn geen problemen meer bij het werken in de communicatiemodule als de actieve patiënt een ongeldig INSZ heeft.
 • Toevoegen van een bestand aan Historiek communicatie via de knop Nieuw bestand lukt nu ook voor bestanden waarvan de naam bepaalde speciale karakters bevat.
 • De gekoppelde patiënt aan een document of bericht kan zonder problemen gewisseld worden terwijl er een afspraak gewijzigd wordt in de agenda.
 • Er verschijnt geen foutmelding meer bij het openen van een model via de lijst met Mijn Modellen
 • Enkele Franse vertalingen werden gecorrigeerd in het berichtencentrum, bij het laden van een elektronisch voorschrift en bij de omschrijving van enkele prothese nomenclatuurnummers.