Geïnformeerde toestemming

Wat is de geïnformeerde toestemming?

De geïnformeerde toestemming is de goedkeuring die de patiënt aan zijn/haar zorgverleners geeft om gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. Enkele voorbeelden van gezondheidsgegevens zijn het medicatieschema, de eGMD-houder, de vaccinatiegegevens en het beknopt medisch dossier (SumEHR). De patiënt kan niet kiezen welke gegevens wel of niet gedeeld worden, maar kan bepaalde zorgverleners wel uitsluiten van de toegang tot zijn/haar gegevens. De patiënt kan de geïnformeerde toestemming ook op elk moment terug intrekken.

Klik hier om een video (2 minuten) te bekijken over de geïnformeerde toestemming.

Bij het opvragen van het medicatieschema en de eGMD-houder wordt gecontroleerd of de patiënt zijn/haar geïnformeerde toestemming gegeven heeft. Als deze toestemming er nog niet is, kan deze als volgt geregistreerd worden:

  • Als de patiënt hiermee instemt, kan u via CareConnect deze toestemming voor hem/haar registreren. Hiervoor hebt u de elektronische identiteitskaart (eID) van de patiënt nodig of het bijhorende INSZ en kaartnummer.
  • De patiënt kan deze toestemming ook zelf registreren (zie hieronder).

Hoe kan de patiënt zelf zijn/haar geïnformeerde toestemming registreren?

Dit kan via de www.patientconsent.be website met de elektronische identiteitskaart (eID) en bijhorende pincode van de patiënt. De patiënt kan hier ook zijn/haar geïnformeerde toestemming intrekken en specifieke zorgverleners de toegang tot zijn/haar gezondheidsgegevens ontzeggen.