Elektronisch voorschrijven

Waarom elektronisch voorschrijven?

  1. Het versturen van elektronische voorschriften via Recip-e was één van de criteria voor de telematicapremie 2016, 2017 en 2018 en behoort hoogstwaarschijnlijk terug tot de criteria van 2019.
  2. Vanaf 1 januari 2020 zal het elektronisch voorschrift van geneesmiddelen zich veralgemenen en het klassieke (papieren) voorschrift vervangen. Het klassieke (papieren) voorschrift mag dan enkel nog in gevallen van overmacht gebruikt worden (bv technische storing).

Wat heb ik nodig om elektronische voorschriften te versturen?

Certificaat

Een persoonlijk eHealth certificaat dat geconfigureerd is in CareConnect Dentist.

Hector

Om met Hector te kunnen werken, hebt u een persoonlijk Hector-abonnement nodig. Neem contact op met onze helpdesk voor meer info hierover.

Hector is de toepassing die het mogelijk maakt om in CareConnect Dentist met heel wat eHealth diensten te werken, zoals elektronisch voorschrijven, eHealthbox en het online medicatieschema. De installatie van Hector kan via de gele infobalk in CareConnect. CareConnect verzorgt de installatie van Hector voor u waarna dit programma op de achtergrond het werken met Recip-e mogelijk maakt.

Na een klik op "Installeer Hector" wordt de installatie voor u uitgevoerd. Hierna wordt Hector telkens op de achtergrond opgestart zodat u met Recip-e kan werken.

Hoe verstuur ik een elektronisch voorschrift?

Na installatie van Hector zal CareConnect standaard voorstellen om elektronische voorschriften aan te maken. Klik op Recip-e voorschrift onder COMMUNICATIE om een voorschrift te maken.

 Het voorschrift wordt altijd gemaakt op naam van de actieve behandelaar:

Via Hector vraagt CareConnect nu een elektronisch formulier (eForm) op waarmee u een elektronisch voorschrift kan maken, afdrukken en versturen naar het Recip-e platform. CareConnect vult automatisch de beschikbare voorschrijver- en patiëntgegevens in. U hoeft enkel medicatie toe te voegen aan het voorschrift en op Verzenden te klikken. Het elektronisch voorschrift is nu verstuurd naar Recip-e.

Vergeet niet het papieren bewijs van elektronisch voorschrift mee te geven aan de patiënt want dat is voorlopig nog vereist om de medicatie op te halen bij de apotheker.

Er zijn een aantal voorwaarden om te kunnen werken met Recip-e: u moet geregistreerd zijn voor Hector, de werkpost heeft internetverbinding nodig, Hector mag niet geblokkeerd worden door de firewall... Als CareConnect geen elektronisch voorschrift kan maken, wordt automatisch het klassieke voorschrift geopend en verschijnt een melding met uitleg: